KallebäcksTerrasser

Om projektet

Ett nytt område växer fram

Med naturen runt hörnet och city inom cykelavstånd ska Kallebäcks Terrasser bli ett levande och nyskapande område för människor med aktiv livsstil. Det nya området kommer att omfatta runt 2 000 lägenheter och ca 20 000 kvadratmeter lokalyta.

Kallebäcks Terrasser är en del av Bostad2021 som drivs av Göteborgs stad tillsammans med kommunala, privata och kooperativa byggaktörer. På 31 platser runtomkring i Göteborg ska 7000 lägenheter byggas som en del av Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Lägenheterna byggs utöver det normala byggandet.

Det lyser om Kallebäcks Terrasser

I samband med Julstaden Göteborg sätter Wallenstam ljus på Kallebäcks Terrasser och den stora ek som markerar entrén till det blivande området.

Ett orange ljus mejslar de stora grenarna med smalstråliga armaturer och i trädkronan skapas en rullande färgväxling mellan grönt och blått för att skapa en stämningsfull rörelse och liv i trädet.

Alltid nära

”Genom att förtäta det Kallebäck som redan finns, tillföra nytt slags utbud, skapa stadsmässiga miljöer och tillgängliggöra grönområden ska vi utveckla området till en attraktiv, trivsam och levande del av Göteborg.”
                                                                
Hans Svensson, Projektchef

Kallebäcks Terrasser är ett stort område som vi kommer att utveckla etappvis. Med berget i ryggen tar vi tillvara de naturliga nivåskillnaderna som finns på platsen.                                                                                    

Lätt att mötas och leva

Här ska vara lätt att få ihop sitt vardagspussel och kunna bo, arbeta, gå i skolan, träna, fika och må allmänt bra. Vi planerar att fylla området med både bostäder, kontor, skola, förskola, restauranger, caféer, gym, närservice, vård med mera.

Dialogen har varit och är en viktig del i vårt utvecklingsarbete. Hittills har vi tagit fasta på önskemål om bättre service, fler platser att mötas på och bättre tillgång till berget och naturen.

Mobilitet i fokus

20 unika mobilitetsåtgärder kommer att erbjudas boende och verksamma i området framöver. Kostnadsfri tillgång till cykelpool med specialcyklar specialfordon som elcyklar, cykelkärror och ihopfällbara cyklar, cykelservicerum, medlemskap i bilpool är några exempel. Samtidigt kommer alla nyinflyttade att få ett startpaket som ska uppmuntra till att förflytta sig till fots, på cykel, kollektivt eller med poolbil. Det ska vara enkelt, säkert och tryggt att röra sig i Kallebäcks Terrasser.

Snabbfakta

  • Planerad byggstartVåren 2018
  • Antal bostäderCa 2 000 bostäder varav 800 i första etappen.
  • BostadsformHyresrätt och bostadsrätt
  • InflyttPreliminärt från 2020
  • LokalytaCa 20 000 kvm för kontor, butiker, restauranger och skolor

Projektkalender

Inför detaljplan
Pågående detaljplan
Antagen detaljplan
Inför byggstart
Byggstart
Visning
Uthyrning
Inflytt

Aktuellt

Vi ses Mitt i Kallebäck

Med mötesplatsen Mitt i Kallebäck vid Mejerigatan 3 vill vi redan under byggperioden på olika sätt aktivera området och ger en försmak av vad Kallebäcks Terrasser kommer att innehålla i framtiden.

”Mitt i Kallebäck” är en plats för möten, information och aktiviteter. Kom och prova och känn in platsen du med! Göteborgsvarvet har kostnadsfria löparkvällar och  M.I.T-Fitness har funktionell utomhusträning tisdagar och torsdagar i området.

Mitt i Kallebäck

Mötesplatsen för Kallebäcks Terrasser på Mejerigatan 3.

Löparkvällar med Göteborgsvarvet

Veckoträningar med M.I.T Fitness

 

 

Bergets hinderbana

På det gröna berget vid Kallebäcks Terrasser har vi byggt en hinderbana med olika svårighetsgrader för vuxna och ungdomar. Materialet är i huvudsak trä med extra funktioner i nät, rep och ringar. Hinderbanan är av militärisk karaktär och du kan välja att springa en hel slinga eller ta hindren var för sig.

Bergets hinderbana är öppen året runt för alla såväl motionärer som elit.  Barn under 140 cm behöver dock ha medföljande vuxen. Här kan du kika på några av våra hinder.

Välkommen!

Däckvägg (tirewall)

Ta dig över den 2,5 meter höga väggen, använd ben och armar för att klättra upp på ena sidan och ner för den andra. Var noga med var du sätter dina fötter och ha bra tag med händerna.

Tri-väggar (tri walls)

Ta dig över och förbi de tre väggarna. För att få med dig farten upp och över hindret sätt en fot på väggen och dra dig upp.

Nät hinder (net climb)

Klättra över näthindret. Använd dina ben och se till att ha bra tag med händerna. Sätt gärna händer och fötter på var sida om ett lodrät gående rep. Och var försiktig när du klättrar över. Låt din kontroll på kroppen bestämma farten över. Klättra baklänges ner på andra sida och se till att hålla avstånd från hindrets kanter.

Fem-steg (quintuple step)

Hoppa på de snedställda stegen med hjälp av sidohopp. Använd dina armar till hjälp. Var noga med var du sätter fötterna. Tryck ifrån vid varje hopp på din väg framåt.

Balansgång (balance log)

Ta dig över balanshindret och se efter var du sätter fötterna.

Över-under (over-under)

Ta dig över den högre stocken och under den lägre. Använd dina armar för att trycka dig uppåt och luta överkroppen framåt. Använd sedan den teknik som känns bekväm för att ta dig över, och sedan under.

Däckhinder (tire run)

Ta dig över på andra sidan genom att springa, i eller på kanterna av däcken. Se efter var du sätter fötterna och höj upp knäna i steget på väg igenom.

A-hinder (A frame)

Klättra upp och över på andra sidan. Se var du sätter händer och fötter. Ta dig ner baklänges. Låt kontrollen på din kropp bestämma farten.

Lutande vägg (incline wall)

Ta dig över. Spring uppför väggen, använd gärna rep och hoppa sedan  ner på andra sidan.

Om området

Välkommen!

Här är det nära till allt. Med naturen runt hörnet och city inom cykelavstånd ska Kallebäcks Terrasser bli en levande och aktiv stadsdel.

Tack vare god infrastruktur med kollektivtrafik och cykelstråk är det alltid lätt att ta sig hit. Lackarebäcksberget är en av de viktigaste tillgångarna i området med bokskogar, porlande bäckar och härliga naturupplevelser. Kom och ta dig en titt!

En historisk källa

I Kallebäck har det bott människor sedan urminnes tider. Redan för 8000 år sedan ansågs det vara ett bra ställe att bo på.

På 1700-talet drogs Göteborgs första färskvattenledning från Kallebäcks källa in till centrala Göteborg och till viss del har drycker av olika slag präglat platsen. På 1850-talet bryggde Lorénska bryggeriet utmärkt porter här och där vi nu ska bygga låg Göteborgs största mejeri under många år.

Kallebäcks by inkorporerades med Göteborgs stad år 1922 och från den tiden finns inte mycket bebyggelse kvar, bebyggelsen är i huvudsak uppförd på 1950-60 talen. Nu är det dags för nästa kapitel i Kallebäcks historia.

Hitta rätt till ”Mitt i Kallebäck”

Mitt i Kallebäck vid Mejerigatan 3 är den nya mötesplatsen för aktiviteter, information och närservice.
Välkommen!

 

  • Projektet
  • Bank
  • Apotek
  • Matbutik
  • Skola

Bostäder

Liv i och mellan husen

Vi planerar ca 2 000 bostäder i området varav 800 ska stå färdiga lagom till Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Men vi tar det en bit i taget. När detaljplanen är antagen och vunnit laga kraft, förhoppningsvis hösten 2017, startar vi bygget.

Vi arbetar för en varierade arkitektur. Olika stilar, höjder, färger och material ger omväxling för ögat och kombineras med gångstråk, mötesplatser och trivsamma ytor. De nya husen kommer att vara 4 till 18 våningar höga, samma höjd som den nuvarande bebyggelsen.

Lokaler

En bra blandning

Här kommer det att finnas lokaler för arbetsplatser och service på runt 20 000 kvm i ett nytt område med en bra blandning av arbetsplatser, service, boende, mötesplatser och kommunikationer. Det kommer att finnas mycket att välja på! En oslagbar tillgänglighet vid E6:an och riksväg 40 tillsammans med ett rikt utbud av anpassningsbara lokalytor gör området till ett riktigt A-läge.

Förutom kontor ges plats för butiker, restauranger, rekreation, kultur, förskola, skola och närservice. Är du nyfiken och intresserad av en framtida etablering hör av dig till Anders Forsling på 031-743 96 18 alternativt anders.forsling@wallenstam.se. 

Håll mig uppdaterad

Följ projektet

Det finns många sätt att följa projektet.
Förutom att hålla dig uppdaterade via kallebäcksterrasser.se rekommenderar vi att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev nedan och följer oss på Facebook och Instagram.

Här hittar du vanliga frågor och svar.

Vill du veta mer?

Fyll i dina uppgifter så skickar vi dig information via vårt nyhetsbrev

Förnamn:*
Efternamn: *
Email: *
Adress:*
Postnummer och ort: *
* = Obligatoriska fält