Senaste nytt

Placera din affärsidé i Umami Park

I Hallonbergen händer det mycket, ca 5000 bostäder och många kommersiella ytor kommer att växa fram här de kommande åren. Sundbyberg är faktiskt den kommun i Sverige som är minst till ytan men också samtidigt den som ökar mest befolkningsmässigt. Sundbyberg kommer bli en oerhört spännande plats att bo på och bedriva verksamhet i.

- ”Utvecklingsplanerna för Hallonbergen skapar fantastiska möjligheter för företag som vill flytta hit och vill vara med om den resan. I Umami Park skapar Wallenstam 14 400 kvm moderna kontor och 9 700 kvm yta för restauranger och annan service. De befintliga kontorshusen totalrenoveras och runt dessa bygger vi ca 800 lägenheter. Så platsen kommer att sjuda av liv dygnets alla timmar”. Berättar Malin Kernby, Affärsområdeschef Exploatering och Kommersiella lokaler.

Umami Park- ett område med världens möjligheter!

Umami Park kommer att bli ett område fullt av liv och influenser från hela världen. Vi har en väl genomarbetad vision, där trender och värderingar är centrala och vi välkomnar många olika typer av verksamheter. I den här delen av Sundbyberg står kulturen och maten i centrum, vilket vi vill bevara och synliggöra ännu mer. Den här stadsdelen blir en naturlig mötesplats med många nya hem, spektakulär arkitektur, matupplevelser, aktiviteter, arbetsplatser och gröna ytor. Umami Park blir en samlingspunkt för många människor – och en möjlighet för många företag.

 

Boende

Umami Park - området för dig med smak på livet och världen.

Nu skapas en ny stadsdel med ett modernt och unikt boende för dig med smak på livet, design och inredning. Här samlas det bästa från världen i form av arkitektur, mat, inspiration och shopping. Här är det nära till naturen och samtidigt bara tolv minuter till Stockholm. Här planeras bostäder för dig som studerar, är nykär eller redan hunnit skaffa familj.

Det nya området heter Umami Park. Park efter närheten till naturen. Umami från det internationella köket och benämningen på den femte smaken; smaken som förhöjer alla andra smaker!

Hit flyttar du om du vill ha grönska, mötesplatser och promenadstråk med torg, caféer och lekplatser. Hit flyttar du om du uppskattar mat, närhet till Stockholm, Arenastaden med Mall of Scandinavia och förbindelserna ut i Sverige och världen via Bromma Flygplats. Hit flyttar du om du vill vara en del av en ny, innovativ stadsdel.

Ställ dig i Wallenstams bostadskö för hyresrätter om du är intresserad av att flytta hit. Klicka här.

Nära hem. Nära världen

Sundbyberg är Sveriges minsta kommun till ytan, men det är också den kommun som ökar mest befolkningsmässigt. Här bor du nära de expansiva områdena Stora Ursvik och Järvastaden. Även Arenastaden och det nya shoppingcentret Mall of Scandinavia.

För dig som vill njuta av naturen finns det flera vackra och populära stråk i närheten, exempelvis Ursvik, Lötsjön och Råstasjön.

Från Hallonbergens tunnelbanestation är det bara 400 meter till Umami Park. Från stationen når du T-centralen på 12 minuter och Kista galleria på 4 minuter. Det finns också flera bussförbindelser i närheten. Om du åker bil är den enkelt att ta sig hit via E4:an och E18.

  • Projektet
  • Bank
  • Apotek
  • Matbutik
  • Skola

För dig med smak på livet

Vi har en vision om ett fantastiskt utbud och vill gärna överraska både boende och besökare. Umami Park kommer vara en plats där många nya affärskoncept välkomnas. Här planeras ca 800 bostäder, samt kontors- affärslokaler, förskola och butiker. 222 lägenheter har redan börjat byggas och första inflytt planeras till 2019.

Arkitekt Thomas Sandell

Hur ser din vision ut för Umami Park?
När vi ritar Umami Park arbetar vi utifrån tydliga trender kring framtidens boende. Vi ska skapa ett område där tillexempel mat, närhet till naturen och ett spännande boende står i centrum

Vilka projekt hämtar du erfarenhet och inspiration från till Umami Park?
Jag har varit verksam i många år och har varit med om en fantastisk utveckling. Men jag har bland annat gjort många restauranger genom åren och tänket hur man planerar en restaurangmiljö har vi nyttjat i planeringen av denna destination.

Vilka är de största utmaningarna för dig när du arbetar med Umami Park?
Som arkitekt har man alltid ett stort ansvar. Det handlar bland annat om att säkerställa att våra första visioner följer med hela vägen till det färdiga resultatet.

Vilka trender inom arkitektur och inredning ser du som viktiga att ta vara på när du arbetar med Umami Park?
Det är flera trender som vi arbetar med. Framförallt vill vi skapa en plats där man verkligen vill bo, nu och i framtiden och då är det förstås många faktorer som spelar in. Mat och smarta lägenheter är tydliga trender.

Några höjdpunkter som du tycker är extra viktiga att uppmärksamma i projektet?
Åh, det kommer att bli många spännande delar. Men om jag ska välja några så kommer det att bli en häftig del som vi kallar Mat-trappan, förskolan och restaurangstråket är riktiga pärlor.

3 frågor till landskapsarkitekterna

Hur ser er vision ut för Umami Park?
Stadsliv börjar med att folk stannar till och börjar prata med varandra. Det första vi gör i Umami Park är att skapa platser att träffas på. Eftersom Umami Park växer hela tiden, håller vi koll på var folk rör sig och anpassar oss efter det. Det blir en stadsdel som inte tvingar, utan följer och leder. Där det behövs grönska planterar vi det. Där stigar uppstår kommer vi efter och fixar med ett stadsgolv. Den sköna platsen i vårsolen och den svalkande skuggan mitt i sommarhettan får styra var platser uppstår. Det som är unikt för Umami Park är att vi jobbar med träd, sittplatser och stadsgolv som går att flytta på! Vi kan följa med staden då den utvecklas över åren. Umami Park är inte ett nytt bostadsområde, utan en destination och livsrum för lek, stoj och skoj. Stanna till och se varandra!

Var hämtar ni inspiration?
För Umami Park är vår största inspirationskälla naturen själv. Om man lyssnar och lär hur saker faller på plats eller uppstår ur sina förutsättningar finns en grund att stå på. Se bara på städer som vuxit fram över århundraden hur de anpassar sig efter vad som behövs. Små torgplatser och ”gatuhörnshäng” från medelhavsländerna där gränsen mellan ute och inne, servering och gata är en förebild för oss. Sen måste man lyfta fram fickparkernas fickpark: Paley Park i NYC på 54e gatan som inspiration. Det är en liten plats (fickpark) mitt i stadsvimlet med ett vattenfall och några träd där man kan slå sig ner och sippa på en kaffe. Den har blivit sinnebilden för oss i projektet att skapa variation i både skala, material och intensitet!

Vilka är de största utmaningarna?
Det viktigaste är att tänka på skalan och variationen så att vi skapar platser för människor att träffas på. Vi funkar olika beroende på vad vi vill göra; läsa en bok och en kopp kaffe kräver avskildhet, men gärna lite brus runt om kring. Vill vi hoppa och sporta tar det mer plats. Det är också kul att blanda aktiviteter och ge något att titta på. Men det som är gemensamt är att stadsrummen inte får bli för stora; man ska kunna se ett leende och ett ögonkast, då är rummet lagom stort. Vi skapar allt från grunden med bra naturmaterial som blir vackrare med tiden, sten, grus och grönska istället för asfalt och betong. Idag vill många bo i städer med nära till allt och ekorekotrenden är avgörande för många då de väljer var de ska bo. I Umami Park skapar vi ett genomtänkt grönt stadsliv.

Johan Paju & Sofia Szuba från Fojab Architects är landskapsarkitekter för Umami Park.

Snabbfakta

  • Byggstart2016
  • Antal lägenheter cirka 800 st
  • Kommersiell ytaCa 9 700 kvm Butik-Café och Restaurangyta. Ca 14 400 kvm kontorsyta.
  • Restid T-Centralen12 min

Kontorslokaler

Kreativt återbruk

Malin Singh Jansarve, Stylist, med ansvar för inredningen av Umami showroom.

Umami har en rad väldigt tacksamma värdeord att bygga inredningskänslan ifrån. ”Industri”, ”Street Art”, ”Bakgård i New York”. Robusta och lite råa material.

Hållbart sakletande

 

Malin Singh Jansarve, Stylist, med ansvar för inredningen av Umami showroom.

Jag står med ett ben i modebranschen, och ett i inredningsbranschen. För mig personligen går dessa roller sömlöst ihop och jag kan inte riktigt säga när jag är det ena eller andra. Som inredare och stylist kan jag oblygt låna idéer från båda världarna och låta inspiration flöda fritt emellan. Det är i mixen som nya saker uppstår. I båda rollerna behöver man ha blick för både detaljer och helheter, och lätt kunna växla från tanke till handling.

Vad ska Umamis Showroom användas till?

Dels så ska en besökare få en känsla för hela Umamis koncept och vision. Och dels ska man kunna bli konkret kring hur det kommer bli att bedriva verksamhet i Umami Park. Helt enkelt flytta in på några av dom ca 14 400 kvm kontorsytor eller ca 9 700 kvm butiks-, och restaurangytor som snart står till förfogande.

Berätta lite om ditt inredningsuppdrag?

Umami har en rad väldigt tacksamma värdeord att bygga inredningskänslan ifrån. ”Industri”, ”Street Art”, ”Bakgård i New York”. Robusta och lite råa material. Därför finner man i showroomet bla gamla industrilampor med patina, specialtillverkade betongbord, galvade plåtskivor märkta av tiden, rostiga armeringsnät. Allt kompletterat med moderna material och möbler som kontrast. Färgskalan i tyger och inredningsdetaljer föll sedan väldigt naturligt ut från dessa värdeord.

Nytt liv åt gamla saker.

Jag har en förkärlek för gamla bortglömda saker. Föremål som blivit över, har förbrukats  efter trogen tjänst för det de ursprungligen var avsedda för men som enkelt och med lite fantasi kan få ett nytt liv som något annat. Precis som Umami och Hallonbergen. Lite oförtjänt bortglömt med en massa inbyggda goda egenskaper som bara behöver lockas fram. Återbruks- och återvinningstanken pågår faktisk redan på utsidan av showroomet. Den korrugerade plåten har precis satts tillbaka på fasaden efter tilläggsisolering och renovering. 70-tals feeling på utsidan och modernt energitänkande på insidan. Umami är ett perfekt och väldigt roligt uppdrag för mig som gammal ”sakletare”.

 

Nu börjar uthyrningen av de första kontorslokalerna.

Det kommer att finnas puls i Umami Park från tidig morgon till sen kväll. Känslan av människor i ständig rörelse är påtaglig. caféer, förskolor, skolor, aktiviteter, kontor, butiker och restauranger. Närmare 14 400 kvm moderna kontorsytor och ca 9 700 kvm yta för övrig kommersiell verksamhet. Vi bygger totalt ca 800 lägenheter med inflyttning för första etappen 2019.

Nu startar Umami uthyrningen av kontorsytorna i centralkvarterets Hus 12, längst väster ut. Men de andra tre befintliga huskropparna kommer tätt efter. Här ovanför kan du bläddra bland bilderna och fördjupa dig lite i ritningar.

Varje huskropp har 5 våningar kontorsplan. Dessa rymmer ca 750 kvm ljusa och effektiva ytor vardera med ingång från både Rissneleden och nuvarande Östra Madenvägen. Samtliga kontor har fått en genomgående ansiktslyftning. Inifrån och ut. Med en bla helt ny fasadisolering och därmed ny energiklassificering. 75 % av uppvärmning och kyla hjälper berget inunder till med. I berget har vi borrat 88 hål, vardera 300 m djupa. Resten av energin hämtas från antingen fjärrvärme eller vår egna helt fossilfria vindkraft; Svensk Naturenergi.

Vill du veta mer rent allmänt eller konkret diskutera ytor och placering av kontorslokaler kan du kontakta Umamis mäklare CBRE. hans.malmros@cbre.com eller nina.debesche@cbre.com.

Nya lokalmöjligheter

Lokaletableringen har redan börjat – hör av dig så berättar vi mer om vår vision och dina möjligheter att driva verksamhet i Umami Park.

I filmen till höger kan du höra Stadsutecklingsstrateg Annica Modin och vvd Mathias Aronsson berätta om konceptet och hur arbetet med att utveckla Umami Park har gått till.

Butik-Restauranglokaler

Affärspuls

Idag bor det ca 7 800 människor Hallonbergen, de flesta koncentrerat kring T-banan, bussterminalen med dess närliggande butiker. Hallonbergen är en knutpunkt för både kommunikationer, arbetsplatser, skolor och olika aktiviteter. Här passerar dagligen ca 18 000 människor, och det kommer att blir fler. Bara i Hallonbergen planeras det nu för 5 000 nya bostäder vilket innebär att närmare 18 000 människor kommer att ha sitt hem här och i angränsande områden 2030. Då har centrumet förtätats och utvecklats, samt nya skolor, fritidsanläggningar och arbetsplatser har byggts. Torget kring Umami Parks trappa blir den nya naturliga mötesplatsen. Här koncentreras utbudet av restauranger, caféer och service. I gatuplanet möts man av en två våningar hög inglasning. Takhöjden i gatuplanet imponerar och förutom att ge ett fantastiskt skyltläge bidrar den till en välkomnande känsla av rymd.

Fullt utbyggt kommer minst 2 000 personer att jobba i Umami Park samt intilliggande Sundbypark och dessa bedöms passera över och i anslutning till torget. Lötsjövägen förväntas efter omdaningen av Hallonbergens centrum bli hela områdets nya huvudgata. Förlängningen av Lötsjövägen går rakt igenom Umami Park. År 2028 räknar man med att den är lika vältrafikerad av fotgängare som de centrala delarna av Sundbyberg är idag.

Snart börjar uthyrningen av butik-café och restaurangytor. Men vill du redan nu ställa frågor eller diskutera affärsidéer är du välkommen att kontakta Umamis mäklare maria.huss@mindretail.se

 

Intresseanmälan

Just nu pågår planerna för fullt för Umami Park. Första inflyttning planeras till våren 2019.

Men redan nu kan du anmäla ditt intresse för din nyetablering i Umami park.

Klicka här för att komma till intresseanmälan

Bygginfo

Vad händer på bygget?

Här kommer vi löpande att lägga upp dokumentationsbilder av vad som händer i första byggetappen och ge dig information om olika bygghändelser.

Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta kundservice@wallenstam.se eller Wallenstams Projektchef för Umami  katarina.swedenborg@wallenstam.se

 

Uppdaterad info Juli 2018

De första lägenheterna
En byggkran på närmare 80 meter reser sig mot skyn. Dess arbetsuppgift är att lyfta alla betongelementen på plats i etapp 1. Närmare 4000 st element pusslas ihop och bildar stommen till de lokaler och ca 220 lägenheter som byggs i denna etapp. Fasadarbetet har redan börjat på ett av husen och arbetet med innegård och garage är igång.

Centralkvarterets lokaler
I marken har man nu borrat klart hålen för bergvärmen som ska förse de befintliga fastigheterna med riktigt bra inomhusklimat. Siffrorna imponerar; 80 hål som vart och ett är 300 m djupt. Det blir summa summarum 24 km hål. På det här djupet håller berget en temperatur på ca 6o. En spännande tanke är att så länge temperaturen inte når den absoluta nollpunkten är det teoretiskt möjligt att utvinna värme. Alltså även om berget håller minusgrader går det att hitta värme. Bergvärmelagret är tänkt att så småningom förse husen med både värme och kyla.

Trappan
Arbetet med trappan (som blir en del av det nya promenadstråket genom Umami Park ned till stadshuset) är nu igång.

Byggprojektets etapp 1 och 2 kan följas via våra två webbkameror på umamipark.se

Webbkamera,etapp 1, Östra Madenvägen

Webbkamera 2, Rissneleden

Event

Vad hände i etapp 0?

Innan ombyggnationen av kontorslokalerna startade vi ett antal event i vår tillfälligt inredda "New York lokal".

Här kan du läsa om allt spännande som hände när det begav sig.

Umami Art

I Umami Park ställde 80 europeiska street art konstnärer ut sina verk för allmänheten och till försäljning, skandinaviens största street art utställning.

Umami Fashion

Umami Park kommer låta sig inspireras av mat, musik och design. I vår tolkning av design blev det en ”Bloppis”.

Umami Food

Umami Food blev en smakförhöjare till Umami Park. Marcus Samuelsson tog New York och sin matinspiration till en pop-up restaurang under en helg.

Umami Music

Oskar Linnros genomförde en exklusiv livespelning i Umami Park. Tack till alla som kom och gjorde kvällen oförglömlig!

Håll mig uppdaterad

Kontaktuppgifter

Är du hyresgäst hos Wallenstam?*
Jag är intresserad av följande lägenhetsstorlekar*
Jag är intresserad av följande boendeform