Senaste nytt

Människorna bakom Umami. Möt....


Lisa Ehnbom, Biträdande Projektledare på Wallenstam.

Många människor med olika bakgrund och kompetenser arbetar med utvecklingen av Umami Park. Strateger, projektutvecklare, snickare, arkitekter, specialistkonsulter, byggledare, maskinförare, jurister, kommunikatörer, ja listan kan göras lång. Vi kommer då och då att stanna upp hos någon av alla dessa och be dom berätta lite om sitt arbete.
Lisa vad är din roll i Umami Park?
"Projektleder arbetet med Centralkvarteret samt byggetapp 1 där vi i huvudsak bygger hyresrätter."
Vad är det mest roliga, utmanande eller mest annorlunda med Umami Park?
"Att få vara med och tillföra något nytt och spännande i ett område som oförtjänt halkat efter. Detta är mitt största utvecklingsprojekt hittills så jag njuter av allt jag absorberar i form av kunskap och intryck."

Event

Umami Art

I maj/juni ställde 80 europeiska street art konstnärer ut sina verk för allmänheten och till försäljning, skandinaviens största street art utställning.

Umami Fashion

Umami Park kommer låta sig inspireras av mat, musik och design. I vår tolkning av design blev det en ”Bloppis”.

Umami Food

Umami Food blev en smakförhöjare till Umami Park. Marcus Samuelsson tog New York och sin matinspiration till en pop-up restaurang under en helg.

Umami Music

Oskar Linnros genomförde en exklusiv livespelning i Umami Park den 10 september. Tack till alla som kom och gjorde kvällen oförglömlig!

Boende

Umami Park - området för dig med smak på livet och världen.

Nu skapas en ny stadsdel med ett modernt och unikt boende för dig med smak på livet, design och inredning. Här samlas det bästa från världen i form av arkitektur, mat, inspiration och shopping. Här är det nära till naturen och samtidigt bara tolv minuter till Stockholm. Här planeras bostäder för dig som studerar, är nykär eller redan hunnit skaffa familj.

Det nya området heter Umami Park. Park efter närheten till naturen. Umami från det internationella köket och benämningen på den femte smaken; smaken som förhöjer alla andra smaker!

Hit flyttar du om du vill ha grönska, mötesplatser och promenadstråk med torg, caféer och lekplatser. Hit flyttar du om du uppskattar mat, närhet till Stockholm, Arenastaden med Mall of Scandinavia och förbindelserna ut i Sverige och världen via Bromma Flygplats. Hit flyttar du om du vill vara en del av en ny, innovativ stadsdel.

Ställ dig i Wallenstams bostadskö för hyresrätter om du är intresserad av att flytta hit. Klicka här.

Nära hem. Nära världen

Sundbyberg är Sveriges minsta kommun till ytan, men det är också den kommun som ökar mest befolkningsmässigt. Här bor du nära de expansiva områdena Stora Ursvik och Järvastaden. Även Arenastaden och det nya shoppingcentret Mall of Scandinavia.

För dig som vill njuta av naturen finns det flera vackra och populära stråk i närheten, exempelvis Ursvik, Lötsjön och Råstasjön.

Från Hallonbergens tunnelbanestation är det bara 300 meter till Umami Park. Från stationen når du T-centralen på 12 minuter och Kista galleria på 4 minuter. Det finns också flera bussförbindelser i närheten. Om du åker bil är den enkelt att ta sig hit via E4:an och E18.

  • Projektet
  • Bank
  • Apotek
  • Matbutik
  • Skola

För dig med smak på livet

Vi har en vision om ett fantastiskt utbud och vill gärna överraska både boende och besökare. Umami Park kommer vara en plats där många nya affärskoncept välkomnas. Här planeras ca 900 bostäder, hyresrätter och bostadsrätter, samt kontors- affärslokaler, förskola och butiker. 200 lägenheter börjar byggas redan hösten 2016.

Arkitekt Thomas Sandell

Hur ser din vision ut för Umami Park?
När vi ritar Umami Park arbetar vi utifrån tydliga trender kring framtidens boende. Vi ska skapa ett område där tillexempel mat, närhet till naturen och ett spännande boende står i centrum

Vilka projekt hämtar du erfarenhet och inspiration från till Umami Park?
Jag har varit verksam i många år och har varit med om en fantastisk utveckling. Men jag har bland annat gjort många restauranger genom åren och tänket hur man planerar en restaurangmiljö har vi nyttjat i planeringen av denna destination.

Vilka är de största utmaningarna för dig när du arbetar med Umami Park?
Som arkitekt har man alltid ett stort ansvar. Det handlar bland annat om att säkerställa att våra första visioner följer med hela vägen till det färdiga resultatet.

Vilka trender inom arkitektur och inredning ser du som viktiga att ta vara på när du arbetar med Umami Park?
Det är flera trender som vi arbetar med. Framförallt vill vi skapa en plats där man verkligen vill bo, nu och i framtiden och då är det förstås många faktorer som spelar in. Mat och smarta lägenheter är tydliga trender.

Några höjdpunkter som du tycker är extra viktiga att uppmärksamma i projektet?
Åh, det kommer att bli många spännande delar. Men om jag ska välja några så kommer det att bli en häftig del som vi kallar Mat-trappan, förskolan och restaurangstråket är riktiga pärlor.

Restauranger och butiker i alla smaker

Umami Park blir en fantastisk plats för upplevelser av olika slag. 2019 kommer den första restaurangen att öppna och efter den kommer fler matställen, kaféer och mötesplatser. På bilden ser ni nuvarande Gesällvägen i riktning västerut, utmed den befintliga parkeringsplatsen. I framtiden kommer detta stråk fyllas med restauranger, uteserveringar, caféer, butiker och kontorslokaler. Det blir en perfekt plats att träffas på en after work, middag med vännerna eller för något svalkande en sommarkväll.

På höger sida ligger hyresrätterna som planeras för Etapp 1. Gatan leder bort mot torget som blir den stora mötesplatsen i området.

3 frågor till landskapsarkitekterna

Hur ser er vision ut för Umami Park?
Stadsliv börjar med att folk stannar till och börjar prata med varandra. Det första vi gör i Umami Park är att skapa platser att träffas på. Eftersom Umami Park växer hela tiden, håller vi koll på var folk rör sig och anpassar oss efter det. Det blir en stadsdel som inte tvingar, utan följer och leder. Där det behövs grönska planterar vi det. Där stigar uppstår kommer vi efter och fixar med ett stadsgolv. Den sköna platsen i vårsolen och den svalkande skuggan mitt i sommarhettan får styra var platser uppstår. Det som är unikt för Umami Park är att vi jobbar med träd, sittplatser och stadsgolv som går att flytta på! Vi kan följa med staden då den utvecklas över åren. Umami Park är inte ett nytt bostadsområde, utan en destination och livsrum för lek, stoj och skoj. Stanna till och se varandra!

Var hämtar ni inspiration?
För Umami Park är vår största inspirationskälla naturen själv. Om man lyssnar och lär hur saker faller på plats eller uppstår ur sina förutsättningar finns en grund att stå på. Se bara på städer som vuxit fram över århundraden hur de anpassar sig efter vad som behövs. Små torgplatser och ”gatuhörnshäng” från medelhavsländerna där gränsen mellan ute och inne, servering och gata är en förebild för oss. Sen måste man lyfta fram fickparkernas fickpark: Paley Park i NYC på 54e gatan som inspiration. Det är en liten plats (fickpark) mitt i stadsvimlet med ett vattenfall och några träd där man kan slå sig ner och sippa på en kaffe. Den har blivit sinnebilden för oss i projektet att skapa variation i både skala, material och intensitet!

Vilka är de största utmaningarna?
Det viktigaste är att tänka på skalan och variationen så att vi skapar platser för människor att träffas på. Vi funkar olika beroende på vad vi vill göra; läsa en bok och en kopp kaffe kräver avskildhet, men gärna lite brus runt om kring. Vill vi hoppa och sporta tar det mer plats. Det är också kul att blanda aktiviteter och ge något att titta på. Men det som är gemensamt är att stadsrummen inte får bli för stora; man ska kunna se ett leende och ett ögonkast, då är rummet lagom stort. Vi skapar allt från grunden med bra naturmaterial som blir vackrare med tiden, sten, grus och grönska istället för asfalt och betong. Idag vill många bo i städer med nära till allt och ekorekotrenden är avgörande för många då de väljer var de ska bo. I Umami Park skapar vi ett genomtänkt grönt stadsliv.

Johan Paju & Sofia Szuba från Fojab Architects är landskapsarkitekter för Umami Park.

Snabbfakta

  • Byggstart2016
  • Antal lägenheter cirka 900 st
  • Kommersiell yta800 kvm i etapp 1, 1 500 kvm för hela nyproduktionen, samt 15 000 kvm i befintligt bestånd.
  • Restid T-Centralen12 min

Lokaler

Umami Park - ett område med världens möjligheter!

Umami Park kommer att bli ett område fullt av liv och influenser från hela världen. Vi har en väl genomarbetad vision, där trender och värderingar är centrala och vi välkomnar många olika typer av verksamheter. I den här delen av Sundbyberg står kulturen och maten i centrum, vilket vi vill bevara och synliggöra ännu mer. Den här stadsdelen blir en naturlig mötesplats med många nya hem, spektakulär arkitektur, matupplevelser, aktiviteter, arbetsplatser och gröna ytor. Umami Park blir en samlingspunkt för många människor – och en möjlighet för många företag.

Placera din affärsidé i Umami Park.

I Hallonbergen händer det mycket, ca 5000 bostäder och många kommersiella ytor kommer att växa fram här de kommande åren. Sundbyberg är faktiskt den kommun i Sverige som är minst till ytan men också samtidigt den som ökar mest befolkningsmässigt. Sundbyberg kommer bli en oerhört spännande plats att bo på och bedriva verksamhet i.

- ”Utvecklingsplanerna för Hallonbergen skapar fantastiska möjligheter för företag som vill flytta hit och vill vara med om den resan. I Umami Park skapar Wallenstam 20 000 kvm moderna kontor och 15 000 kvm yta för restauranger och annan service. De befintliga kontorshusen totalrenoveras och runt dessa bygger vi ca 900 lägenheter i 6 etapper. Så platsen kommer att sjuda av liv dygnets alla timmar”. Berättar Malin Kernby, Affärsområdeschef Exploatering och Kommersiella lokaler.

Även om vi i dagsläget endast inlett markarbeten, kan man ändå göra en intresseanmälan redan nu för att vara säker på att kunna bli en del av det nya Umami Park.

- ”Vår vision är att kunna erbjuda ett fantastiskt utbud som överraskar både boende, affärsidkare och besökare. Skapa en plats där nya spännande koncept välkomnas.” Avslutar Malin Kernby

Nya lokalmöjligheter

Lokaletableringen har redan börjat – hör av dig så berättar vi mer om vår vision och dina möjligheter att driva verksamhet i Umami Park.

I filmen till höger kan du höra Stadsutecklingsstrateg Annica Modin och vvd Mathias Aronsson berätta om konceptet och hur arbetet med att utveckla Umami Park har gått till.

Intresseanmälan

Just nu pågår planerna för fullt för Umami Park. Uthyrningsarbetet planeras påbörjas under hösten 2017. Första inflyttning planeras till våren 2019.

Men redan nu kan du anmäla ditt intresse för din nyetablering i Umami park.

Klicka här för att komma till intresseanmälan

Bygginfo

Vad händer på bygget?

Här kommer vi löpande att lägga upp dokumentationsbilder av vad som händer i första byggetappen och ge dig information om olika bygghändelser.

Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta kundservice@wallenstam.se eller Wallenstams Projektchef för Umami  katarina.swedenborg@wallenstam.se

 

Uppdaterad info 24/8

 

Nu byggstartar vi även de 75 bostadsrätterna.

I det första kvarteret i Umami Park har vi ju redan inlett markarbete för de första 147 hyreslägenheterna.  Och nu byggstartar vi även de 75 bostadsrätterna i samma kvarter. Arkitekt SandellSandberg har ritat byggnaden och säljstart för de 75 lägenheterna är beräknad till 2019.

 

 

På djupet i Umami.

Markarbetena fortsätter även under sommaren i oförminskad takt. Marken bereds ju bla för husgrunder och parkering. Men också för att kunna installera bergvärme och på sikt förse de nuvarande fastigheterna med riktigt bra inomhusklimat. I höst börjar man därför borra hål i berget. Massor av hål. Siffrorna imponerar; 80 hål som vart och ett är 300 m djupt. Det blir summa summarum 24 km hål. På det här djupet håller berget en temperatur på ca 6o. Spännande tanke är att så länge temperaturen inte når den absoluta nollpunkten är det teoretiskt möjligt att utvinna värme. Alltså även om berget håller minusgrader går det att hitta värme. Bergvärmelagret är tänkt att så småningom förse de husen med både värme och kyla.

En ramp är nu byggd så att man lätt kan ta sig över gamla parkeringen och grävområdet. På andra sidan rampen håller Café Freden öppet som vanligt. Välkommen.

Följ byggprojektet via våra två webbkameror på umamipark.se

Webbkamera,etapp 1, Östra Madenvägen

Webbkamera 2, Rissneleden

Håll mig uppdaterad

Kontaktuppgifter

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan för att få information om events, boende och uppdateringar om Umami Park.

Förnamn:*
Efternamn: *
Email: *
Postnummer: *
Mobilnummer: *
Ålder: *
Är du hyresgäst hos Wallenstam?
Jag är intresserad av följande lägenhetsstorlekar:
Jag är intresserad av följande boendeform:
Meddelande:
* = Obligatoriska fält