Mölnlycke Fabriker

Aktuellt

Hej Anna!

Vi hejdade Anna Landmér för att ställa några frågor om Mölnlycke Fabriker. Anna är projektchef på Wallenstam och har övergripande ansvar för projektet.

Vad är det som gör det här projektet speciellt?
Jag skulle vilja säga att det är områdets genuina karaktär med den mysiga Bruksgatan och en direkt närhet till både natur och Mölnlycke Centrum. Det ger oss mycket goda förutsättningar att bygga ett område som vi hoppas många kommer trivas i.

Vad är status på projektet just nu?
Vi befinner oss i slutskedet av detaljsplansprocessen vilket innebär att vi hoppas kunna komma igång med de första kvarteren under våren/sommaren 2018.

Vad händer framöver?
Först ut är kvarteret Rosengången. Här kommer vi bygga ca 200 hyresrätter med inflyttning preliminärt 2020. Samtidigt kommer kommunen påbörja byggnationen av en stor sporthall som kommer ligga precis vid "entrén" till området.
Med tiden startar utvecklingen av fler etapper samtidigt som fabrikerna renoveras varsamt och så småningom kommer att fyllas med verksamheter av olika slag. Vi jobbar på att få en levande Bruksgatan med attraktivt innehåll för både boende och besökare. I fabriken kommer det även att byggas ett parkeringshus till för att användas av både de boende och alla arbetande och besökare.

Vinnarna i namntävlingen har utsetts och det vinnande bidraget var Väven. På vilket sätt återknyter namnen på kvarteren till områdets historia?
Namngivningstävlingen har varit starkt förknippad med historien i området. Vi har valt att låta platsens verksamheter med dess betydelsefulla nyckelpersoner spela en stor roll i tävlingen. Vinnaren Vävens är således förknippad med den gamla textilfabriken Mölnlycke Väfveri som låg i området mellan 1957-1973.

Namntävlingen avgjord

Väven - namnet på ett av de nya kvarteren i Mölnlycke Fabriker. Det var 10-åriga Emma Limdal klass 4 på Säteriskolan i Mölnlycke som komponerade det vinnande bidraget i en namngivningstävling för de blivande kvarteren i området.

Förutom att ha komponerat det vinnande bidraget, Väven, kommer Emma också att få ett eget minnesmärke av något slag på plats i området. Övriga kvartersnamn som juryn röstat fram är: Sländan, Skogsvaktaren, Rosengången, Kvarnen och Stallet.

Ca 150 personer deltog i tävlingen att namnge de sex kvarteren och många kreativa namnförslag kom in från närboende samt skolelever och förskolebarn från Ekdalaskolan, Högdalaskolan och Säteriskolan. 

Jurygruppen bestod av Joakim Albrektson, Kulturchefen i Härryda kommun och Anna Lundqvist Projektansvarig från Härryda kommun samt Anna Landmér, Projektledare på Wallenstam för Mölnlycke Fabriker och Eva Skoow som är Affärsområdesansvarig för bostadsorganisation.

Projektet

En helt ny stadsdel med historia

Nu tar en ny stadsdel form i Mölnlycke. Nära centrum och genuina bruksmiljöer bygger vi nya bostäder - inspirerade av morgondagens sätt att leva. På andra sidan ån finns fabriken där man vävt tyger och bryggt öl. Det kreativa arvet blir hjärtat i den nya stadsdelen där man gärna umgås, fikar och slinker in i de lokala butikerna. Kanske höjer du pulsen i sporthallen till helgen. Eller sänker den genom ett besök i den närliggande Wendelsbergsparken med dess vattendrag, lummiga träd och fina promenadstråk. I Mölnlycke Fabriker finns plats för både och. Naturupplevelser och stadsmyller. Aktivitet och avkoppling. Ett stenkast från varandra, nära historien. Välkommen att skapa din egen.

Se vår film om Mölnlycke Fabriker här nedanför.

 

 

Mölnlycke Fabriker ska utvecklas till en livfull stadsdel med en blandning av verksamheter, kontor, handel, rekreation och bostäder.

Tillsammans är allt möjligt

Mölnlycke Fabriker är en stor händelse, inte bara för dem som ska bo och arbeta där utan även för oss som arbetar tillsammans för att förverkliga det – Härryda kommun och Wallenstam. Kommunen bygger en sportanläggning och vi, Wallenstam, bygger etappvis 600 lägenheter, med olika  storlekar och utseenden, allt utifrån den gemensamma visionen för hur ett trivsamt, modernt boende bör vara. Dessutom kommer det bli nya butik- och kontorslokaler i de nya bostadshusen och nya hyresgäster flyttar in i de lokaler som idag står tomma i fabriksbyggnaderna.

Snabbfakta

  • Preliminär byggstart2018
  • Antal lägenheterCa 600
  • StatusPågående detaljplan
  • Etappvis inflyttning2019-2022

Projektkalender

Inför detaljplan
Pågående detaljplan
Antagen detaljplan
Inför byggstart
Byggstart
Visning
Uthyrning
Inflytt
  • Projektet
  • Bank
  • Apotek
  • Matbutik
  • Skola

Att bo

Vårda, bevara - förnya, utveckla


Vår vision är att skapa en spännande, personlig stadsdel där människor och företag trivs och utvecklas. Mellan Wendelsbergsparken och Mölnlycke Fabriksområde byggs bostäder som med modern arkitektur och teknik ska smälta samman med den unika bruksmiljön och bli en naturlig del av historien. Det ska bli ett område för själen där det är lika nära till aktiviteterna som till naturen och lugnet.

Moderna bostäder

Detaljplanen innehåller ca 600 bostäder. Vi planerar för moderna punkt- och lamellhus som anpassas efter den rådande vegatationen. Punkthusen kommer bli ca åtta våningar och lamellhusen tre-fyra våningar.

Byggnationen startar i den östra delen av området och vi kommer sedan jobba oss fram mot Massetjärn. De två första åren bygger vi 200 lägenheter per år och efter det ca 100 lägenheter om året.

Att verka

Bruksgatan - Genuin miljö för unika idéer

På Bruksgatan vill vi skapa en naturlig koppling mellan kulturarv och framtid genom att förena områdets unika fabriksbyggnader och befintliga verksamheter med nya bostäder, kreativa näringar och moderna uttryck.

Som ett naturligt stråk genom Mölnlycke Fabriker löper Bruksgatan. Här huserar redan idag en rad spännande verksamheter, med det finns också stora möjligheter för dig som är intresserad av att etablera en ny rörelse, öppna butik, förvalta gamla hantverkstraditioner eller utveckla koncept för framtida livsstilar. Bruksgatan ska bli en plats du gärna besöker för att uppleva ett unikt utbud i genuin bruksmiljö. En plats för framtida boende. Och en plats för välmående företag.

Lokaler anpassade efter dina behov

Det kommer finnas allt från små butikslokaler och ateljéer till större ytor för klusterverksamhet. Lokalen anpassas utifrån din verksamhet och du har stora möjligheter att påverka. Kontakta Emma Larsson om du vill veta mer om våra lokaler i Mölnlycke Fabriker.

Att leva

Centralt läge

Mittemellan Göteborgs centrum och Landvetter flygplats ligger Mölnlycke. Mölnlycke Fabriker ligger centralt i Mölnlycke centrum, i en unik bruksmiljö i anslutning till Wendelsbergsparken och Massetjärn. Inramningen är naturskön med skog och kullar. Till och från centrala Göteborg tar det cirka 20 min med bil eller buss.

Ett levande centrum i utveckling

På platsen där Mölnlycke Väfveri en gång låg och där ljudet från vävstolarna i högsta grad bidrog till atmosfären, ligger Mölnlycke Fabriker. En plats där tanken är att skapa en naturlig koppling mellan kulturarv och framtid genom att förena områdets unika fabriksbyggnader och befintliga verksamheter med nya bostäder, kreativa näringar och moderna uttryck.

Håll mig uppdaterad

Vill du veta mer?

Fyll i dina uppgifter nedan för att få information om vad som händer i projektet.

Förnamn:*
Efternamn: *
Mejladress: *
Ålder: *
Är du hyresgäst hos Wallenstam?
Jag är intresserad av att flytta till Mölnlycke Fabriker:
Jag är intresserad av följande lägenhetsstorlekar:
Jag är intresserad av:
Meddelande:
* = Obligatoriska fält
 
 

Områdets historia

Följ med på en historisk resa

Mölnlycke Fabriker är inte vilket område som helst. Med dess genuina historia har området haft stor betydelse för utvecklingen av den moderna textilindustrin i Sverige. Gustaf Henning, Carl Johan Dymling och Viola Gråsten är några av de färgstarka profilerna som skapade den levande bruksmiljön, från mitten av 1800-talet fram till slutet av 1900-talet. Bläddra dig fram och lär känna profilerna och områdets historia här.