EN

Avenyområdet

Få platser är så starkt förknippade med Göteborg som stadens stolta paradgata, Kungsportsavenyen. Den vidsträckta boulevarden löper som en stor kroppspulsåder från Kungsportsbron till Götaplatsen och sammanlänkar centrum med området där Svenska Mässan, Liseberg, Universeum och Världskulturmuseet finns.

Med sitt centrala läge i hjärtat av innerstaden har Avenyn i decennier varit en naturlig mötesplats och destination för såväl inbitna göteborgare som långväga turister. Hit kommer man för att gassa på en soldränkt uteservering. För att uppleva matkonst från alla världens hörn. För att ladda upp inför en spelning på Ullevi. Och för att ta del av euforin på Götaplatsen när Frölunda hämtar hem SM-guldet. Det är också här du hittar stans främsta kontorsadresser, de stora och exklusiva butiksutrymmena, ett rikt kulturutbud och ett smörgåsbord av restauranger, barer och kaféer att utforska.

Västkustens Wall Street?
Förutom att vara mittpunkten för Göteborgs uteliv är Avenyn också en bubblande kommersiell hubb. Längs paradgatan hittar du samtliga stora banker, liksom fastighetskonsulter, holdingbolag och finansföretag av olika slag. Men även bland IT- och techbolag är Avenyn en eftertraktad adress att bedriva sin verksamhet på. Dels då det finns ett exklusivt utbud av kontorslokaler som lämpar sig utmärkt för dessa affärsverksamheter, dels då adressen i sig är en garant för kvalitet. På Avenyn huserar även Convendum som erbjuder förstklassiga coworking-ytor, moderna kontor och kringservice i form av konferens, lounge, restaurang, café och gym.

Sicksacka mellan butiker
Det händer mycket på Avenyn. Utbudet av butiker växer och blir alltmer attraktivt. Internationella varumärken såsom Bang & Olufsen samsas med välkända svenska märken som exempelvis Polestar, Lindex, Oscar Jacobson, Aveny Blommor och John Henric. Väljer du att etablera dig på Avenyn kommer du alltså vara i gott sällskap, och befinna dig mitt i stadens besöksströmmar. Hit lockas årligen 8 miljoner besökare – och köpkraften är stark. Inom gångavstånd från Avenyn bor 175 000 människor med högre inkomster än genomsnittet.

Hungrig? Här finns något för alla tillfällen och plånböcker
I Avenyområdet finns allt från populära matställen och välrenommerade krogar till svängiga brasserier, avslappnade barer och mysiga hantverkskaféer. Oavsett om du är ute efter en maxad brunch, en snabb lunch eller en lyxig fine dining-upplevelse finns här något för alla tillfällen, smaklökar och plånböcker. Det mesta i mat- och dryckesväg är koncentrerat runt paradgatan, men du hittar även ett brett utbud av klassiska Göteborgskrogar och gastronomiska uppstickare utmed Avenyns tvärgator.

Kommunikationer och service 
Genom att etablera dig på Avenyn åtnjuter du lyxen av att befinna dig mitt i den berömda smeten, med allt vad det innebär. I serviceväg finns allt du kan tänkas behöva för en smidig vardag, exempelvis vårdcentral, företagshälsovård, tandläkare, frisörer, gym och mataffärer.

Från Avenyn tar det inte mer än några minuter att promenera eller cykla till närliggande innerstadsdelar såsom Haga, Korsvägen, Heden, Johanneberg, Kungsgatan, Linné och Järntorget. Mitt på Avenyn ligger dessutom Valand, som är en central knutpunkt för kollektivtrafiken där flertalet spårvagnslinjer och bussar stannar. Föredrar du att ta bilen? Då kan vi berätta att det finns gott om parkeringsmöjligheter längs gatorna omkring Avenyn, på Heden och i parkeringshuset Lorensberg.