EN

Interaktiv översikt

Håll muspekaren över en byggnad eller intressepunkt för att se vad det är. Det går även att klicka på en byggnad för att få mer information.

Snabbfakta

Byggstart

Hösten 2018

Antal lägenheter

Ca 700 st, 1-4 rok

Inflyttning

Etappvis inflyttning från december 2020

Parkeringstillstånd

Parkeringarna i Mölnlycke Fabrikers gemensamma garage hyrs ut via parkeringstillstånd.

Parkering

Gemensamt garage

Cykelparkering

Hållplats

350 m

Lekplats

Skogsleken, 500 m

Handel

800 m

Vård

1 100 m

Bostäder

Kv. Skogsvaktaren kommer att bestå av 128 hyresrätter, 1- 4 rok och inflyttning är planerad till våren 2023.

Läs mer om Skogsvaktaren här.

Lokaler

På Bruksgatan vill vi skapa en naturlig koppling mellan kulturarv och framtid genom att förena områdets unika fabriksbyggnader och befintliga verksamheter med nya bostäder och moderna uttryck.

Som ett naturligt stråk genom Mölnlycke Fabriker löper Bruksgatan. Här huserar redan idag en rad olika verksamheter. Här finns stora möjligheter för dig som är intresserad av att etablera en ny rörelse, letar kontor eller vill öppna butik. Har du en idé för din verksamhet, då är Bruksgatan platsen för där den kan bli verklighet.

Det kommer finnas allt från små lokaler till större ytor för klusterverksamhet. Lokalen anpassas utifrån din verksamhet som du har stora möjligheter att påverka. Kontakta Emma Carlsson om du vill veta mer om våra lokaler i Mölnlycke Fabriker.

Emma Carlsson

Uthyrare, kommersiellt 031-743 9532 emma.carlsson@wallenstam.se

Vanliga frågor och svar

Kommer det bli hyres- eller bostadsrätter?

De kvarter vi har projekterat än så länge är hyresrätter (fram till och med byggstart 2021), mer än så vet vi inte i dagsläget.

Om något kvarter blir bostadsrätter kommer det stå på vår hemsida. Är du intresserad av bostadsrätter får du hålla utkik här med jämna mellanrum.

Hur söker jag bostad (hyresrätt) i Mölnlycke Fabriker?

Våra hyresrätter förmedlas via vår bostadskö. Ställ dig i vår bostadskö här.

Så här ser vår uthyrningsprocess ut:
Förmedlingen av våra hyresrätter påbörjas ca 6-8 månader innan inflyttning. När förmedlingen av ett nytt projekt startar så skickar vi ut ett mejl till alla som står i vår bostadskö och som har gjort områdesval inne på Mina Sidor som matchar det specifika projektet. Man får då anmäla sitt intresse. Därefter får de som har tillräckligt med kötid mejl om att rangordna sina lägenhetsval. Därefter börjar vi förmedla lägenheterna.

Hur ser tidsplanen för projektet ut?

Detaljplanen vann laga kraft i september 2018 och nu är vi igång med byggnationen av de tre första kvarteren. I december är det dags för inflyttning i det första kvarteret, Rosengången. Mölnlycke Fabriker är ett stort område som vi kommer att utveckla etappvis. Hela området kommer att vara fullt utbyggt om ungefär 8-10 år.

Området

Garage med fasad av solceller

I Mölnlycke Fabriker har vi byggt ett garage med 1 500 solcellsmoduler i fasaden. Solcellsmodulerna producerar energi för garagets belysning, laddstolpar för elbilar och utöver det också generera förnybar energi ut på elnätet. För hyresgäster, både boende och kommersiella, kommer solcellsgaraget att bli den centrala parkeringsplatsen. Parkeringarna i garage hyrs ut via parkeringstillstånd.

Färg och form har varit en central del i området över tid. Textilkonstnären Viola Gråsten som arbetade för Mölnlycke Fabriker från mitten av 1900-talet var internationellt erkänd för sina färgglada mönsterkollektioner. Solcellsfasaden tar nu vid för att representera områdets koppling till kreativa mönster och färgglada inslag samtidigt som det genererar energi. Solcellsmodulerna är utvecklade av Soltech-koncernen och de semitransparenta solcellsmodulerna som ska användas i byggnationen möjliggör ljusinsläpp, luftflöde och skapar en fasad som skiftar i nyanser av blått, grönt, orange och terrakottarött.

Följ med på en historisk resa

Mölnlycke Fabriker är inte vilket område som helst. Med dess genuina historia har området haft stor betydelse för utvecklingen av den moderna textilindustrin i Sverige. Gustaf Henning och Viola Gråsten är några av de färgstarka profilerna som skapade den levande bruksmiljön, från mitten av 1800-talet fram till slutet av 1900-talet.

Gustaf Ferdinand Henning föddes i Sachsen 1786 och seglade som 26-åring till Amerika för att söka lyckan. Det tog ett abrupt slut vid Bohusläns klippor där han led av skeppsbrott. Efter en karriär som köpman och fabrikör gick han i pension 1848. Men rastlösheten fick honom att köpa Rada säteri och tillhörande gårdar och efter en studieresa i England och Skottland bestämde han sig för att det i Mölnlycke skulle byggas en modern textilfabrik.

Under 1900-talet var Mölnlycke Fabriker en attraktiv och blomstrande arbetsplats. Nyheten om jobbmöjligheter spred sig som en löpeld runt byarn och det dröjde inte länge innan familjer flyttade in i det som skulle bli tätorten Mölnlycke. Antalet bofasta gick fårn en familj år 1849, till 900 invånare i början av 1900-talet.

Viola Gråsten föddes 1910 i Keuru, Finland och flyttade till Sverige efter sin examen 1944. HOn var en textilkonstnär med stort inflytande i svensk designhistoria. hennes stora och färgstarka mönster hyllades av den unga generationen på 50-talet. Mönstret Oomph satte ordentlig färg på vardagen och fick modernismen på rullning i ett annars grått efterkrigssverige. Efter att ha jobbat på bland annat NK:s Textilkammare avslutade Viola sin karriär på Mölnlycke Väfveri mellan 1957-1973.