Ett kvarter för både boende och förbipasserande

Det blir en ljus och öppen innergård för de boende, som samtidigt skapar ett djup och liv i kvarteret för förbipasserande. Kvarteret knyts ihop i bottenplan, med en klinkerbeklädd fasad och tydligt markerade entrépartier i guldockra. Det är även i bottenplan som de inbjudande lokalerna finns, markerade av stora glaspartier. Tittar man högre upp på fasaderna så ser man en tydlig indelning som skapar en trevlig rytm. Vertikala fogar och de uppglasade trapphusen skapar skuggspel och ljusskiftningar under alla tider på dygnet. De ljusa spiraltrapporna blir till en sorts skulptur, speciellt på kvällstid när trapphusen är upplysta.

Snabbfakta

Byggstart: Rivningsarbetet startade 15 mars 2018
Inflytt: 
Preliminärt Q3 2020
Antal hus:
5 st
Upplåtelseform: 
Hyresrätter
Antal lägenheter:
336 hyresrätter
Lägenhetsstorlek: 1-4 rok
Lägenhetsfördelning:
1 rok - 36 st
1,5 rok - 87 st
2 rok - 175 st
3 rok - 18 st
4 rok - 20 st
Balkong/uteplats: De flesta lägenheter får balkong eller uteplats.
Tvättmaskin och torktumlare:
Ingår i alla lägenheter.
Parkering: Parkeringsgarage under kvarteret.
Cykelparkering: Ja
Rökfritt boende:  Ja
Arkitekt:
Voten/CREAM Architects
Vi bygger enligt Miljöbyggnad Silver.

Kvarteret Elisedal ligger i ett område som innehåller allt från mindre flerbostadhus till nya, stora kontorskomplex. I formgivningsprocessen har det därför varit viktigt att försöka knyta ihop dessa olika strukturer. Kvarteret har utformats för att fungera och se ut som en helhet, men även bjuda på byggnadsvolymer som är tydliga i sig.

— Filip Karlén, Arkitekt MSA, Voten/CREAM Architects

Elisedal

Området Elisedal ligger i Krokslätt, beläget i sluttningarna mellan Guldheden och Mölndal. Här byggs ett helt nytt kvarter i ett område som består av en blandad bebyggelse där nya bostäder varvas med äldre hus och grönområden.

Härifrån tar du dig enkelt in till city, spårvagn till Korsvägen tar bara 5 minuter. Det är nära till dagligvaruaffärer och cykelavstånd till stora delar av Göteborg.