EN

Gårda

Gårda har länge varit en ganska anonym stadsdel avskuren från resten av Göteborgs innerstad. Men på senare tid har det hänt något – ett nytt urbant kluster av företagande, handel och nöjen har börjat växa fram i området. Och egentligen är det inte så konstigt. Gårdas strategiska läge alldeles intill knutpunkten för Göteborgs alla genomfartsleder gör stadsdelen lättåtkomlig för såväl anställda som besökare – oavsett var man kommer ifrån. Kanske är det precis därför nya kontorsskrapor som Citygate Gårda, Gårda Vesta och Kineum har valt att etablera sig här. För att inte tala om jättehotellet Jacy’z Hotel & Resort, som ytterligare har injicerat liv och rörelse i Gårda, även efter kontorstid.

Ny skyline, nytt utbud
Gårdas explosionsartade tillväxt har inte bara ritat om stadsdelens skyline, utan även bidragit till att förgylla utbudet i området. De nya kontorsskraporna i Gårda bubblar av aktivitet och inrymmer allt från restauranger, kaféer och barer till spa, gym, service och andra nöjen. Ett exempel på det sistnämnda är världens högsta konstgalleri, som du hittar i Gårda Vestas drygt hundra meter höga trapphus.

I matväg finns det en mängd nya restauranger att utforska. Inne på Jacy’z hittar du exempelvis det amerikanska diner-konceptet Archie’s, som serverar lyxig comfort food och amerikanska klassiker till frukost, brunch, lunch och middag. Näst högst upp i hotellet, på 26:e våningen, hittar du även deras asiatiska skybar och dinner club, där du kan bjuda både kunder och anställda på finmiddag med panoramautsikt över Göteborg.

Kör, promenera eller cykla överallt
En av de stora fördelarna med att etablera sig i Gårda är att kunder, anställda och andra besökare enkelt kan ta sig hit på flera sätt. För besökare utifrån är bilen ett smidigt alternativ, eftersom det finns gott om parkeringsplatser och garage i området. Men det går lika bra att åka kollektivt. Gårda är nämligen omgiven av flera spår- och bussvagnshållplatser, bland annat Ullevi Norra, som ligger cirka 10 minuter bort till fots. Därutöver tar det inte mer än några minuter att promenera till Lisebergs Station, eller vidare till Korsvägen, som är en central knutpunkt för kollektivtrafiken.

Från Gårda går det också alldeles utmärkt att cykla eller promenera till Avenyn och dess breda utbud av restauranger, shopping och service. Göteborgs stora evenemangsstråk utmed Skånegatan och Örgrytegatan, där du hittar Svenska Mässan, Gothia Towers, Liseberg, Scandinavium och Ullevi, är också bara några stenkast bort.