Landskapsarkitekterna

Hur ser er vision ut för Umami Park?
Eftersom Umami Park växer hela tiden så anpassar vi oss efter det. Den sköna platsen i vårsolen och den svalkande skuggan får styra var platser uppstår. Vi jobbar med träd, sittplatser och stadsgolv som går att flytta på.

Var hämtar ni inspiration?
Vår största inspirationskälla naturen men även små torgplatser från medelhavsländerna är förebilder. Sen måste vi lyfta fram fickparkernas fickpark: Paley Park på 54:e gatan i New York. Det är en liten fickpark mitt i stadsvimlet med ett vattenfall och några träd där man kan slå sig ner och sippa på sin kaffe. Den fickparken har blivit sinnebilden för oss i projektet!

Vilka är de största utmaningarna?
Stadsrummen får inte bli för stora; man ska kunna se ett leende och ett ögonkast, då är rummet lagom stort.

Johan Paju & Sofia Szuba från Fojab Architects är landskapsarkitekter för Umami Park.

Thomas Sandell

Hur ser din vision ut för Umami Park?
När vi ritar Umami Park arbetar vi utifrån tydliga trender kring framtidens boende. Vi ska skapa ett område där mat, närhet till naturen och ett spännande boende står i centrum.

Vilka projekt hämtar du erfarenhet och inspiration från till Umami Park?
Jag har varit verksam i många år och har varit med om en fantastisk utveckling. Jag har bland annat gjort många restauranger och tänket kring hur man planerar en restaurangmiljö har vi nyttjat i planeringen av destinationen Umami Park.

Några höjdpunkter som du tycker är extra viktiga att uppmärksamma i projektet?
Åh, det kommer att bli många spännande delar. Men om jag ska välja några så kommer det att bli en häftig del som vi kallar trappan. Förskolan och stråket är också riktiga pärlor.

Thomas Sandell från Sandell Sandberg är en av arkitekterna för Umami Park.