Kallebäck – ett viktigt område i framtidens kollektivtrafik

Datum
21 maj, 2018

År 2035 beräknas storstadsområdet Göteborg, Mölndal och Partille ha fler än 800 000 invånare. Samtidigt kommer invånarantalet i Kallebäck att fördubblas.

Under säsongsinvigningen av Mitt i Kallebäck var Västtrafik på plats. I montern kunde besökarna snacka kollektivtrafik och mobilitet, men också provåka linbanan som ska byggas mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen i virtual reality.

– Linbana är ett av flera nya trafikslag i vårt nya kollektivtrafikprogram Koll2035, berättar Västtrafiks trafikutredare Stefan Krafft.

Snabba metrobussar är ett annat spännande inslag i framtidens trafikmix. Bussarna stannar vid stationsliknande hållplatser och kör runt city på infarts- och genomfartsleder. Stefan Krafft avslöjar att det kan bli aktuellt med en metrobusstation på E6:an, i höjd med Kallebäck.

– Kallebäck är ett prioriterat bostadsområde i Koll2035.

Bland annat kommer man att uppgradera dagens linje 50 till en så kallad citybuss. Citybussen är en vidareutveckling av dagens stombusskoncept – stora, rymliga bussar med täta avgångar som kör på el. Stefan Krafft hoppas även på en gång- och cykelbro till Mölndalsvägen, som skulle ge några minuters promenad till spårvagnen.

– Vi skulle även vilja se att de tidiga planerna med en förlängning av Flöjelbergsgatan till Kallebäck blir verklighet. Det skulle innebära en kortare bussresa till Mölndals station, som är en av regionens större knutpunkter.

Kul på hjul

Datum
18 jun, 2018

I början av sommaren, strax efter skolavslutningen, hade cykelintresserade barn och ungdomar möjlighet att lära sig nya tips och tricks med sin cykel, testa på Mitt i Kallebäcks pumptrackbana och trampa iväg på cykelutflykter tillsammans med Göteborgsgirot och Team Rynkeby. Ett fint samarbete för ett område där cykel och mobilitet kommer att stå i fokus.

Full fart i Sportskolan

Datum
15 aug, 2018

Precis i anslutning till skolstart fylldes Mötesplatsen Mitt i Kallebäck av sportglada barn under fyra dagar. Sportskolan arrangerades av SISU, Västra Götalands Idrottsförbund tillsammans med Föreningsrådet Örgryte-Härlanda och en rad lokala föreningar.

På schemat varvades basket, handboll, innebandy, ridning, taekwondo och volleyboll med full fart och över 100 unga sportentusiaster. Föreningarna får en möjlighet till rekrytering och att visa upp respektive verksamhet. Guldhedens Idrottsklubb, Göteborgs Fältrittklubb, Göteborg United Volleybollklubb, Kaidi Taekwondo, KFUM Göteborg Basket och Redbergslids Idrottsklubb. En populär aktivitet precis inför skolstart som vi tar med oss även i planeringen framöver.