Orangeriet

Om projektet

Man kan ju inte mer än bara bo - eller?

Hur ska ett schysst hem vara? Är det bara ett ställe där din säng står, eller är det någonting du gärna bjuder hem dina vänner till? Slutar ditt hem när du kliver ut genom ytterdörren, eller ser du framför dig något mer för att du ska trivas? Trevliga grannar är kanske lite svårt att lova, men vi kan väl försöka fixa förutsättningar i övrigt.

I Solberga bygger vi fyra hus med sammanlagt 170 bostäder, 90 hyresrätter med inflyttning tidig vår 2018 och 80 hyresrätter med inflyttning senare delen av 2018. Husen kommer att vara placerade i en rektangel med fasader i cederträ och med områdets härligaste innergård som centerpunkt. Kronan på verket blir det gemensamma orangeriet där du kan hänga med vänner, laga middagar och koppla av.

Att området är populärt vet du redan. Nära till city, Älvsjö och Telefonplan, men också till sköna grönområden.

Arkitekternas tankar bakom Orangeriet

Låt oss rikta strålkastaren mot arkitektgruppen på Wingårdhs, Gert Wingårdh, Leila Atlassi, Vendela Von Malmborg samt Per Glembrandt, bakom Orangeriet för att få en inblick i skapandeprocessen.

Orangeriet har fått en speciell arkitektur, hur har tankarna gått?

Kvarterets mått och proportioner kommer av formen på den rektangulära grusplan som tidigare fanns på platsen. Med långsträckta bostadshus längs omgivande gator har vi skapat en stor gemensam innergård. Sidoplacerade mynningar sammanbinder kvarteret och gården med omgivningens gångstråk. Fasaderna tänkte vi i trä som med sin lätthet och varma naturliga ton kompletterar omgivningens putsade hus. Träpanelen som verkar hänga mellan de horisontella bjälklagen förstärker känslan av lätthet.

Berätta mer om fasadernas uttryck
Träfasaderna är i ljust cederträ. Träpanelerna har tre olika bredder som tillsammans med de våningsvist skiftande balkongerna understryker volymsuppbyggnaden. Cedern är brandskyddsimpregnerad och underhållsfri och får över tid en ljus varmgrå ton.

Vad är det som har influerat er i arbetsgruppen?
Vi har inspirerats av området, dess bebyggelse och natur. Arkitekturen berör alltid platsen och hur man kan leva där. En viktig inspiration var stadsdelens gestaltningsidé med halvt öppna kvarter omgivna av natur. Och att Orangeriet därför måste vara något annat. Något nutida som känns naturligt och lätt.

Finns det någon röd tråd mellan husens utsida och insida?
Vi gillar värmen i naturligt ljust trä, som framhävs mot en bas av svart, grått och vitt i form av kylig granitkeramik och enkla målade ytor. Vi har valt att knyta an till fasaden genom att fortsätta med trä in i entréernas väggar. Trä återkommer också i lägenheternas golv som fått ett specialframtaget askgolv med en unik läggning.

Vem tror ni kommer att trivas i Orangeriet?
Här är alla välkomna. Men den målgrupp vi har sett framför oss är medvetna individer som köper sin första lägenhet, själva, i par eller med en begynnande familj. De eftersträvar något som har karaktär men som ändå håller över tid. De attraheras
också av det gemensamma orangeriet på gården och möjligheten till odling.

Den som skapar något brukar fastna för vissa detaljer som man håller varmt om hjärtat. Något sådant att nämna här?
Det djup som skapas i sovrummen genom en öppen walk-in-closet och de tillhörande sammetsdraperierna. Ett återkommande designelement som man kan hålla utkik efter är den oregelbundna randingen.

Närhet till både puls och grönt

City: 21 minuter med kollektivtrafik
Telefonplan: 7 minuter med cykel
Tele2 Arena: 
24 minuter med cykeln
Kungens Kurva: 
10 minuter med bil
Vinterviken: 
15 minuter med cykeln
Stockholmsmässan:
10 minuter med cykeln

Byggstart: 2016
Planerad inflyttning: tidig vår 2018
Arkitekt: Wingårdhs arkitektkontor
Antal lägenheter totalt: 170 bostäder
Hiss: Ja
Balkong: 78 med och 12 utan balkong
Uthyrning: Lägenheterna förmedlas via Wallenstams egen bostadskö samt Stockholms Bostadsförmedling.

Möjlighet till att njuta

I Orangeriet skapar vi moderna hem att samla sina nära och kära i. Inredningsarkitekter från Wingårdhs arkitektkontor har valt vackra och användbara material som passar ihop och skapar ett koncept, en röd tråd. Ett parkettgolv i ask i både enstav och trestav kombinerat i ett varierande mönster, är genomgående i projektet. Tvätten behöver inte passera ytterdörren utan åtgärdas i lugn och ro i lägenheten. Att umgås i innergårdens orangeri kommer bli en höjdare, för det mer privata umgänget har varje hem en balkong eller privat uteplats att njuta av den friska luften ifrån.

Oavsett om du lever för att äta eller äter för att leva finns ett kök som är lika användbart till den lilla måltiden som den stora festsupén. Allt för ett hem som ska erbjuda en avslappnad och rolig tid. Nedan har vi punktat upp det som är unikt för vårt trendiga konceptprojekt:

- HTH’s köksdesign i grått
- Helintegrerad kyl, frys och diskmaskin
- Inbyggd mikrovågsugn och ugn
- Stora fönsterpartier
- Inredd walk-in-closet
- Powder room i de stora lägenheterna
- Genomtänkt färgsättning
- Stora balkonger i många lägenheter
- Stilren fasad av cederträ
För att se hela materialbeskrivningen, klicka här.

Ett stort tack till MIG Design, MyWindow och Gulled som inrett visningslägenheterna.

Solberga - var annars liksom?

Nu händer det grejer i Solberga. Det gamla goda kulturområdet, som växt i lugn och stilla takt sedan 50-talet, är nu på väg in i en ny era med flera planerade nybyggnationer framöver. Med ett schysst läge och bra kommunikationer in till stan har det bara varit en tidsfråga innan något skulle ske. Och det kommer bli nice.

Närheten till naturen, där har du grejen. För även om du tar dig in till city på ett nafs, så kan du stå omgiven av träd och buskar om möjligt ännu snabbare. Och om du bara ger dig själv lite tid, så sköter omgivningarna resten för att komma till ro. I Solbergaskogen finns en 2 kilometer lång kulturstig och på promenadavstånd finns även Långsjön, parker och bassängbadet Älvsjöbadet. Gott om utrymme för att gå runt och fundera, känna lugnet och komma i fas med andra ord. Eller röra på kroppen för den som vill det.

Service och butiker
I Solberga finns två små torg med närservice. För den som söker ett större utbud finns Älvsjö centrum inom promenadavstånd och hippa Telefonplan.

Kommunikationer
Med buss från Solberga tar det ett par minuter till både Telefonplan där tunnelbanans röda linje går samt till Älvsjö station som är en knutpunkt för pendeltåg och ett flertal bussar. Med pendeltåg tar det mindre än 10 minuter från Älvsjö station till Stockholm City.

  • Projektet
  • Bank
  • Apotek
  • Matbutik
  • Skola

Uthyrning

Se våra hyresrätter

Lägenheterna kommer hyras ut via Wallenstams bostadskö samt Stockholms bostadsförmedlning. Står du inte redan i Wallenstams kostnadsfria bostadskö kan du anmäla dig genom att klicka här.

Håll mig uppdaterad

Nyhetsbrev

Fyll i dina uppgifter nedan om du vill få information om projektet.

Förnamn:*
Efternamn: *
Email: *
Postnummer: *
Telefonnummer dagtid: *
Ålder: *
Jag är intresserad av följande lägenhetsstorlekar:
Meddelande:
 
* = Obligatoriska fält