Örby i Älvsjö

Ditt mail har skickats

Mellan Älvsjö, Bandhagen, Högdalen, Hagsätra, Örby Slott och Stureby ligger pittoreska området Örby. Mitt i den mysiga och glesa villabebyggelsen ligger restauranger, några butiker samt flerfamiljshus. Och det finns natur inpå knuten. 

Charmig villastad

Örby domineras av villorna i Örby villastad. Det charmiga villaområdet växte upp då Örby Slott sålde sin mark i början av 1900-talet. Området har förtätats i omgångar och idag är bebyggelsen mer blandad och även flerfamiljshus har kommit till. Den del av Örby som i dag heter Årdalabacken kallades förr för Skojarbacken. I närheten låg det hus där författarinnan Moa Martinsson bodde som liten, och som bildar miljö för romanen "Mor gifter sig". I Örby äger och förvaltar Wallenstam 44 lägenheter.
Örby genomkorsas av ett smalt naturstråk och några kvartersparker som tillsammans med villabebyggelsen inbjuder till sköna promenader.

Grönskande utsiktplats

Örbyborna tar sig gärna till grönskande utsiktsplatsen i Örby som bjuder på en fantastisk utsikt in mot Stockholm förbi Johanneshov med Globens rundning, in mot Stockholm City med sin karaktäristiska sky line. I Örby finns ett antal pizzerior och restauranger, en matbutik och några andra butiker. De flesta ligger utmed Gamla Huddingevägen och resten är utspridda över området.

Utbildning och fritid

I området finns förskolor, samt låg- och mellanstadieskola med ca 500 elever. Det finns också en fritidsgård med organiserad fritidsverksamhet för ungdomar. Genom idrottsklubben Örby IS kan man spela fotboll, innebandy och ishockey. I närområdet finns flera andra förskolor, grundskolor samt högstadieskolor att välja mellan liksom butiker och service.

Kommunikationer

Till Örby tar man sig med buss 165 (Liljeholmen/Farsta) med pendeltåg via Älvsjö Station eller via tunnelbana från intilliggande Bandhagen eller Högdalen (därifrån tar det 20 minuter till T-centralen).

EPiTrace logger